zaterdag, juni 22, 2013

Baksteen Dirk


Ets.
Ets.
Op aanraden van deze broer belandde Baksteen in 1912 in Antwerpen. In de Kempen kwamen beide broers in contact met de eveneens in Rotterdam geboren schilder Jacob  Smits. Zijn broer trok terug naar Antwerpen, maar Baksteen bleef bij Smits om er bij hem in de leer te gaan als kunstschilder. Baksteen volgde geen academische schildersopleiding zoals zijn broer. Smits en Baksteen brachten vele uren door in het atelier van Smits, die al gauw begreep dat Baksteen meer aanleg had voor de grafiekkunst. Door zijn verblijf in Mol wordt Baksteen bij de Molse School gerekend.
Door Smits leerde Baksteen ook de Amerikaan William Sherwood kennen. Die toonde Baksteen hoe hij voortaan zelf zijn etsen kon drukken. Al gauw kreeg Baksteen de bijnaam de Etser van de Kempen en werd zijn werk bekend in BelgiĆ« en later ook in Duitsland en de Verenigde staten. Hij vervaardigde meer dan 300 etsen. 

zondag, juni 09, 2013

George Hendrik BreitnerEts Heiwerk.

Breitner werd in 1857 in Rotterdam geboren. Al vroeg werd zijn aanleg voor tekenen duidelijk en op zijn 18-de bezocht hij de Haagse kunstacademie. Ruim tien jaar later verhuisde hij naar de hoofdstad, die als een magneet werkte op jonge kunstenaars uit het hele land. Al snel kwam hij daar in contact met de Tachtigers, een groep kunstenaars rond het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids, die voor veel vernieuwingen zorgde in de kunstwereld.
Zijn eerste foto’s dateren waarschijnlijk uit het begin van die Amsterdamse jaren. De camera zou hem zo’n 25 jaar lang blijven boeien en er ontstond al gauw een wisselwerking tussen zijn schilderkunst en zijn fotografie. De foto’s waren daarbij meer dan alleen een hulpmiddel. Rond 1900 begon de fotografie steeds meer een eigen plaats in te nemen binnen zijn werk.